Husacie stehno s gaštanovou plnkou
Suroviny
- 4 ks, väčšiehusacie stehná
- soľ
- korenie čierne mleté čerstvé
- 150 gšunka parmská
- 200 g, parenégaštany jedlé
- 70 gmrkva
- 50 gšalotka
- 1-2 strúčikycesnak
- 100 gzeler stonkový
- 50 gsmotana kyslá
- 2 ksžĺtky
- strúhanka
- 150 gcibuľa
- 1 vetvička, čerstvýrozmarín
- 500 mlvývar hydinový
- 200 mlvíno červené

porcie

minút
príprava

minút
tepelná úprava
Postup receptu
Očistené a umyté stehno vykostíme (odstraňujeme len hornú kosť), mäso opatrne nakrojíme a naklepeme, osolíme a okoreníme.
Plnka: gaštany so šalotkou, mrkvou a zelerom rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu, cesnak, soľ, korenie a žĺtky. Všetko spolu vymiešame. Plnka musí byť polotuhá – podľa potreby môžeme pridať strúhanku. Plnkou naplníme vykostené stehno a zabalíme ho do parmskej šunky. Stehná opečieme na olivovom oleji z každej strany, preložíme do pekáča, pridáme rozštvrtenú cibuľu, popučený cesnak, tymian a podlejeme vývarom a červeným vínom. Prikryjeme a dáme piecť asi na 1,5 hodiny na teplotu 180 oC .
Stehno po upečení vyberieme a odložíme do tepla, šťavu precedíme a necháme odpariť. Zahustíme ju studeným maslom. Stehná rozkrojíme, uložíme na tanier a podávame s duseným ružičkovým kelom a prelejeme zredukovanou omáčkou.